Teater

Teaterproduktioner

Stina Sturesson Svansjö har skrivit och satt upp ett 30-tal teaterpjäser samt musikföreställningar för både barn och vuxna. 

De har spelats på bl.a Studioteatern, Landskrona Teater, Ystads teater, Domkyrkan i Lund, Teater 23 och Bastionen i Malmö. Hennes pjäs ”Det började som en skakning” som var ett samarbete mellan Teater 23 och Varietéteatern Barbès, blev utvald till den nationella scenkonstbiennalen Bibu 2012. 

Hon har även gjort radioteater, bl.a pjäsen ”Operera mera”, som regisserades av Victoria Brattström.

 

Vi bjuder på oss själva – The Musical (2018)

"I en rolig, allvarlig och musikalisk föreställning gestaltar Stina Sturesson Svansjö och Christer Jönsson terapeuten Liz och hennes klienter. Vi får bl.a träffa Perrki som har skrivit EN dikt, Vendela som inte gillar folk, Cissi som har gjort en scrapbook på temat "Hav" och Ulf som samlar på glas." (Kulturcentralen)

"Vi bjuder på oss själva - the musical" är en hejdlöst svart och rolig minimalistisk musikal om terapeuten Liz, som bestämt sig för att testa sin egen terapimetod "TDTB-metoden" på åtta klienter. Men hon borde nog ha bearbetat sina egna problem först..." (Ystad Teater)

 

”Det är fascinerande när de som ska ta hand om vår själ inte klarar av att ta hand om sin egen”


När Sven blev lämnad ensam 

När Sven blev lämnad ensam” är en rockopera om sju lite vilsna människor som försöker få ihop sina liv. Vi får bl.a möta nyseparerade Sven som tränar på att lära sig vitsar från Hemmets Journal utantill, så att han ska få tillbaka frun Berit som nyss lämnat honom, livscoachen Stacey som jobbar hårt med att sprida ett positivt budskap och casanovan Ken från Dalaplan i Malmö som gärna vill rocka röven av folket, trots att hans band splittrades för längesen." (Kulturcentralen)

”Stinas dramatik är genialisk – svart tragisk, rörande, komisk, hjärtskärande och egensinnig” - Jens Jonsson, regissör


Är det…det här?

Är det... det här? spelades på Bastionen 2010. Teatergruppen kallade sig Miss King Cabaret. 
Stina Sturesson Svansjö skrev manus och musik (musiken skrevs delvis i samarbete med med Martin Karlqvist), men stod själv inte på scen i denna pjäs.

 

Det började som en skakning

Varietéteatern Barbès och Teater 23

"Det började som en skakning är skriven av Stina Sturesson, en av Malmös mest nydanande och spännande dramatiker just nu.  Stina Sturessons skrivsätt är anarkistiskt och överraskande, fullt av vändningar där karaktärerna åker berg- och dalbana i känsloregistret."  (Teater 23")

 

Bild:  Sven Prim & Rikard Grönkvist


0,00017 ‰- Illusionsbygget

Med teater Foratt, på Bastionen i Malmö 2010

Inför denna uppsättning fick dramatikerna Stina Sturesson svansjö och Vanja Hamidi Isacson följande premiss: Skapa en fristående akt vardera på 4 dagar för 4 skådespelare. 


Krya - när livet ger dig citroner

Scenkonstgruppen Spect 2017

" En nyskapande, rolig, besvärlig och delvis improviserd föreställning med manus & musik av Stina Sturesson Svansjö, om den medelålders kvinnan Monikas kamp att hålla sig kvar i systemet." (Scenkonstportalen)

 

Dokumentationsmaterial


 

Radioteatern Operera Mera 2005

" En drygt 20 minuter kort, tragikomisk moralitet om åldrandet. Två kvinnor, 65, träffas på restaurang, den ena - Ann som är särskilt sprallig och flirtar med servitören - bekänner att hon opererat sig. Ett läkarteam har ställt om hennes åldrandeprocess. Med tiden kommer hon att bli allt yngre, slank och smal igen. Plötsligt, vid regnbågslaxen, löper dock föryngrandet amok." (SvD)

"Det har blivit mycket skrivande kring utseendefixeringen, men hon aktar sig för att etikettera sitt skapande.
- Jag är inte så förtjust i budskap eller att skriva folk på näsan. Jag försöker bara beskriva människor." (GP)


"Kort och intelligent" (DN)