Om

Stina Sturesson Svansjö


Stina föddes den 19 mars 1971 i Lund, men växte upp i Eslöv och Bjärred. 

Hon började skriva tidigt och upptäckte på mellanstadiets Roliga Timmen att hon kunde få folk att skratta. Hon skrev sketcher som var roliga men också en smula existentiella. En av dem handlade om Lill-Babs som satt på sitt äldreboende och tänkte tillbaka på sitt liv. I gymnasiet gick hon den estetiska inriktningen på Heleneholmsskolan i Malmö och fortsatte att sätta upp pjäser där.

 I slutet av 80-talet gick hon med i Studioteatern i Malmö, som då var Sveriges största amatörteaterförening. Där satte hon bl.a upp ”Det finns inget dåligt väder” (1996) och ”Bättre slå än skriva”(-96) och ”Nu är det jul igen”(-97). 

Med sina skruvade dramer och särpräglade stil fick hon snabbt en publik. Stinas texter ligger ofta i gränslandet mellan mörkt drama och komedi och handlar inte sällan om vilsna människor som försöker hitta sig själv på ett tragikomiskt sätt. 

1997 kom hon in på Skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola, där hon gick i två omgångar mellan 1997-2000. 

2005 gjorde hon debut som manusförfattare för SVT, med miniserien ”God morgon alla barn”, som regisserades av Jens Jonsson. Stina har även skrivit radioteater för Sveriges Radio och haft samarbeten med bl.a Teater 23, Spect scenkonst och Varietéteatern Barbès. Stina har haft kontinuerliga kortfilmsamarbeten med filmaren/konstnären Simon Möller. Stina har varit krönikör för Sydsvenskan och även studerat på Författarskolan vid Lunds Universitet.

Uppväxt med en pappa som är jazzmusiker har musiken alltid legat henne varmt om hjärtat. Stina sjunger och skriver låtar, både på svenska och engelska. Sedan 2008 driver hon Stina Sturesson Produktion och sätter upp egna teater - och musikföreställningar. Stina bor sedan många år i Höör i Skåne med sin familj.